Tipuri de resurse

Din punctul de vedere al formei şi materialului din care sunt confecţionate documentele purtătoare de informaţii, acestea sunt de două feluri:

a)      Documente grafice – includ documentele tipărite.

Sunt 3 categorii de documente grafice:

–          Cartea

–          Periodicul (ziar, revistă, calendar, anuar, anale, buletin, culegere de studii şi comunicări de articole şi conferinţe).

–          Alte forme de tipărituri, de obicei sub 48 de pagini (fascicola, extrasul, afişul, programul, pliantul, cartea poştală, harta, notele muzicale, atlasul).

b)      Documentele audio-vizuale – includ: discurile, diapozitivele, casetele audio şi video, diafilmele, compact-discurile, CD-ROM-urile, dischetele, microfilmele.

–          Ceea ce caracterizează această categorie de documente este faptul că ele se consultă cu ajutorul unuia sau mai multor aparate.

În funcţie de natura informaţiei oferite, resursele pot fi grupate în 2 mari categorii:

a)      Lucrări documentare (lucrări care oferă o informaţie cu caracter ştiinţific).

b)      Lucrări de ficţiune (creaţiile literare) 

În funcţie de modalitatea de apariţie, documentele pot fi grupate în următoarele categorii:

a)    Documente monografice (documente care apar în unul sau mai multe volume, fie toate odată fie succesiv, în conformitate cu un plan dinainte stabilit).

b)   Documente periodice (documente al căror conţinut este opera unor autori diferiţi şi a căror apariţie este repetată la anumite intervale de timp).

 Bibliografie: BĂDĂU, Georgeta. Inițiere în cercetarea documentară. Alba Iulia, 2004

Cet article a été publié dans Materiale profesori. Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Laisser un commentaire